Kraanvogelmodel: onderdelen en hun belang

Strategische transformatie is net als het vouwen van een origami kraanvogel. Het is een proces dat vraagt om tijd, geduld, aandacht en weten welke stap je wanneer zet. Het is niet altijd gemakkelijk. Daarom vraagt het ook om geloof, doorzettingsvermogen en discipline. Maar zet je door, dan staat daar die prachtige kraanvogel! Hieronder vindt u het instructiefilmpje voor het vouwen van uw origami kraanvogel.

Wilt u liever al lezend de stappen volgen? Onder het filmpje is iedere stap ook in tekst uitgelegd.

Veel vouwplezier!

 

 

 

Stap 1: ga zitten op een rustige plek met ruimte om te vouwen

Het vouwen van een origami kraanvogel vraagt om best wat concentratie, zeker als het de eerste keer is dat je er een vouwt. Zoek daarom een rustige plek om aan een ruime tafel of bureau waar u ongestoord kunt vouwen.

Stap 2: bedenk wat u zou willen voor uw bedrijf en schrijf deze ambitie op het vel

Je kunt een ambitie pas op papier zetten als je weet wat deze is. Het vastleggen ervan helpt bij het concretiseren ervan en fungeert als een eerste stap in het waarmaken ervan.

Stap 3: start met vouwen volgens de volgende instructies

Het doen van de voorbereiding
Leg het vel als een ruit voor u neer. Vouw de onderste punt naar de bovenste punt en vouw het vel weer open. U heeft nu een diagonale vouw in het papier.

Draai het papier twee slagen, zodat het weer als een ruit voor u ligt en vouw nu de andere onderste punt naar de bovenste punt. Vouw het vel weer open. U heeft nu twee diagonale vouwen die samen een kruis vormen.

Draai het papier om, zodat het papier met de ‘buitenkant’ van de vouwen naar u toe ligt. Leg het papier als een vierkant voor u neer en breng de onderzijde van het papier naar de bovenzijde. Vouw het papier weer open. Draai het papier twee slagen, zodat het weer als een vierkant voor u ligt en vouw de onderzijde van het papier weer naar de bovenzijde. Vouw het papier weer open. U heeft nu vier vouwlijnen die samen een ster vormen.

Het leggen van de basis 
Laat het papier op deze kant liggen en leg het als een ruit voor u neer. Breng de bovenste punt van het papier iets naar u toe. Breng uw wijsvingers vervolgens achter de horizontale middelvouw, terwijl u uw duimen op het onderste gedeelte van de ruit houdt en duw de middelvouw iets naar u toe. Laat de linker- en rechterpunt van de ruit samenkomen bij de onderste punt van het papier. Breng nu ook de bovenste punt van de ruit richting de onderste punt. Het papier is nu samengevouwen tot een kleine ruit. Druk de vorm goed aan.

Vouw de rechterpunt van de ruit richting de verticale middellijn. Druk de rechtervouw van de driehoek die nu ontstaat goed aan. Doe hetzelfde met de linkerpunt. Draai het papier om en doe hetzelfde aan de andere kant. Het papier heeft nu een soort vliegervorm. Druk de vorm goed aan.

Vouw nu de bovenste driehoek van het papier naar u toe en druk de vouw goed aan. Vouw de driehoek terug, zodat u weer een vliegervorm heeft.

Vouw de zijkanten die u net naar binnen heeft gevouwen weer open. Draai het papier om en vouw ook daar de zijkanten weer open. Draai het papier weer om.

Licht de onderste punt van de ruit iets op en leg uw wijsvingers op de onderste vouwlijn van de bovenste driehoek. Breng uw duimen ‘in de vorm’, tegen de binnenkant van de vouw van de bovenste driehoek aan en duw deze vouw iets aan. Breng de linkerpunt van het papier naar de middellijn. Doe dat vrijwel tegelijkertijd aan de rechterkant. U ziet dat de flappen aan de zijkant naar binnen willen bewegen. Gebruik de vouwen die al in het papier zitten om een langwerpige ruit te vormen. Werk de vorm waar nodig bij, door hem hier en daar wat strakker te vouwen.

Draai het papier om en vouw de bovenste driehoek naar u toe. Druk de vouw goed aan. Vouw de driehoek terug. Licht ook aan deze kant de onderste punt op. Breng de zijpunten van de vorm weer voorzichtig naar de middellijn en maak daarbij gebruik van de bestaande vouwlijnen. Maak de langwerpige ruit af naar boven toe en druk de vouwen goed aan.

U heeft nu een langwerpige ruit met ‘open beentjes’ aan de onderkant.

Breng de rechterpunt van de ruit naar de middellijn en duw de vouw die aan de rechterkant ontstaat goed aan. Doe hetzelfde aan de linkerkant. Draai het papier om en doe hetzelfde aan deze kant.

Breng nu de linker- en de rechterpunt van de vorm naar elkaar toe, en druk ze goed aan. Draai het papier om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Het uitslaan van de vleugels
Leg de vorm plat voor u neer met de ‘split’ naar boven. U ziet een horizontale vouw ter hoogte van het midden van de vorm. Breng nu de onderste punt van de vorm naar de bovenste punt en duw de horizontale vouw in het midden aan. Draai de vorm om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Breng nu de linkerpunt en de rechterpunt van de vorm naar elkaar toe. Druk de vorm die nu ontstaat goed aan. Draai het papier om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Leg de vorm plat voor u neer. Leg uw wijsvingers achter de voorste flap en duw de flap naar beneden, zodat de bovenste punt ervan naar u toe komt. Druk de vouw die ontstaat even aan met uw wijsvingers. Uw eerste vleugel is klaar. Draai de vorm om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Het vormen van kop en staart
Houd de basis van de vorm tussen duim en wijsvinger. Er steken twee ‘hoorntjes’ recht omhoog. Buig de rechterhoorn iets naar rechts en de linkerhoorn iets naar links. De onderkant van de punten komen iets uit het lijfje. Druk ze daar nog even aan.

Pak nu met duim en wijsvinger de rechterhoorn vast. Plaats uw duim aan de binnenkant van de hoorn en duw met uw wijsvinger de punt erover heen naar beneden. Kneed de kop naar smaak in vorm. Trek de vleugels voorzichtig een beetje naar buiten zodat er wat lucht in het lijfje komt. Uw kraanvogel is klaar!

Spread your wings and fly!

Regelmatig transformatietips & tricks ontvangen?

Up-to-date en het laatste nieuws eerst

Schrijf u dan hieronder in voor onze maandelijkse Transformationletter.

reCAPTCHA is required.

Uitgelichte cases

Fundaments, Expert in Clouds

Transformatie van een gedreven cloud-leverancier.

Young Leader bij Sprekershuys, Anouk Bienefelt

Snel naar nieuwe inzichten vanuit one-on-one coaching.

Familieresort Puur Exloo

De geboorte van een high-end merk in de recreatiesector.